Zelf gordijnen naaien

Bereken voor de omslag om het gordijnband 10 cm (hoofdje waar de plooien komen) en voor de zoom (aan de onderkant) 20 cm stof. De zoom zal worden dubbelgeslagen om later eventuele krimp, welke bij het wassen kan ontstaan op te vangen. Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm.

Zelf gordijnen naaien

Gordijnstof verwerken tot gordijnen kan iedereen. Een beetje geduld en in 10 stappen veranderd uw gordijnstof in het mooiste gordijn. We gaan in dit voorbeeld uit van een stof van 140 cm breed, waarbij we de banen aan elkaar moeten zetten.

Wat heb ik nodig?

Gordijnstof, schaar, garen, rolmaat (geen meetlint !),  gordijnband 8 cm, plastic verstelbare gordijnhaken en een lat of iets van 150 cm lengte met een rechte zijde, voor het markeren van de kniplijn van de stof.

Welke gordijnstof heb ik nodig?

Wij adviseren wanneer u voor het eerst een gordijnstof verwerkt, gebruik te maken van een uni of effen stof die lekker stevig is en niet te dik. Ideaal hiervoor is de 100% lichtdichte stof welke een coating heeft. Deze stof hoeft u namelijk niet af te werken omdat deze geen losse draden aan de zijkant heeft.

Het berekenen van de gordijnstof 

Bereken voor de omslag om het gordijnband 10 cm (hoofdje waar de plooien komen) en voor de zoom (aan de onderkant) 20 cm stof. De zoom zal worden dubbelgeslagen om later eventuele krimp, welke bij het wassen kan ontstaan op te vangen. Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm.

Plooisoort:  Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi. Een enkele plooi is eenvoudiger om te maken en is voor de slaapkamers veel al voldoende.

Voor het berekenen van de gordijnstof hebben we een gordijnstof calculator gemaakt.

Breedte meten: Meet de volledige railbreedte + 10 cm = Rail/roede breedte in cm

Hoogte meten: Meet vanaf bovenzijde rail tot de gewenste hoogte. Wanneer dit tot de vloer is dient u 2 cm er van af te halen anders hangt de gordijnstof straks op de grond.

Zorg dat de stof recht is

Begin met het terugslaan van 150 cm stof zodat de zelfkanten op elkaar liggen, de vouw die de stof maakt is nu 100% recht. Meet vanaf deze vouw terug en streep deze af en knip de stof recht af.

1 ) Hoogte van de banen bepalen

Meet vanaf bovenzijde rail tot de gewenste hoogte. Wanneer dit tot de vloer is dient u 2 cm er van af te halen, anders hangt de gordijn straks op de grond. Zorg voor een een glad oppervlak werkt, zodat u de gordijnstof op volle baanlengte kunt uitleggen. Gebruik de lat van 150 cm om recht af te strepen. Wanneer u 1 baan geknipt hebt controleert u deze op afmeting. Leg vervolgens deze baan iedere keer op het volgende stuk stof en streep deze af en knipt de banen op lengte.

Tip: Wanneer u een verduisterende gordijnstof in de slaapkamer wenst en u heeft een vensterbank en u wilt geen gordijn tot de vloer, dan kunt u het beste de gordijnstof 20 cm voorbij de vensterbank laten vallen om het invallende licht goed tegen te houden.

Extra aanvulling voor een gordijnstof met een afbeelding / patroon

Meet vanaf de bovenzijde stof naar de gewenste hoogte van het gordijn (inclusief hoofdje en zoom) en knip deze af. Leg deze baan bovenop de volgende baan stof, en schuif deze zo dat het patroon aan onder en bovenzijde door loopt. Knip de overtollige stof aan de bovenzijde af. Aan de onderzijde dient u deze gelijk te knippen zoals bij uw 1e / bovenliggende baan stof.

2 ) Verdeling van de banen gordijnstof

Veelal wordt het gordijn in 2 gelijke delen op gesplitst. Dit kan onhandig zijn wanneer u bijvoorbeeld een deur of een raam links of rechts heeft. Of als u geen ruimte naast het raam heeft om de gordijnstof aan een van de zijdes weg te hangen. U kunt dan spelen met de verdeling. U kunt een baan opdelen in elke gewenste afmeting en deze moet dan wel altijd aan de buitenzijde van het gordijn worden aangezet.

3 ) Aan elkaar zetten van de banen

U legt de betreffende banen die door de verdeling aan één kant komen te hangen op volgorde neer zodat u deze eenvoudig achter elkaar kunt verwerken. Werk altijd eerst met de hele banen en als laatst naait u de eventuele halve baan aan. Bij het naaien moet u de stof rustig begeleiden en niet door de machine heen trekken! Naai altijd alle banen vanaf de bovenzijde en dezelfde stofzijde aan elkaar. Stik 1 cm naast de zelfkant van de stof.

4 ) Afwerken van de boven - en onderkant van de aan elkaar gestikte banen.

Stel de naaimachine in op een zigzag steek en werk de bovenzijde en onderzijde van de banen af zodat deze geen losse draden meer heeft.

5 ) Gordijnband aan de stof naaien / bevestigen

Stel de naaimachine in op een rechte steek. Meet de breedte van de aaneengezette banen op en knip het gordijnband op deze lengte af. Naai het band aan één zijde / aan de bovenkant / aan de achterzijde van de stof vast aan de gordijnstof. Sla het band nogmaals om zodat deze in de stof zit en strijk deze even mooi glad. Stik vervolgens de onderzijde vast aan de stof.

6 ) Berekening aantal plooien, gordijnhaken

We gaan een enkele plooi maken, dan komen er per meter rail (in dit voorbeeld) +/- 12 plooien / gordijnhaken in. Meet 5 cm vanaf de zijkant (van de hele baan) en maak de eerste plooi met een diepte van 4 cm, voor de gehele plooi wordt dus 8 cm stof gebruikt. Stik de plooi vanaf de bovenzijde vast tot onderzijde gordijnband. Tussen de plooien komt 10 cm ruimte. 1 baan van 140 cm breed gordijnstof wordt dan +/- 70 cm geplooid gordijn. 1 baan van 150 cm breed wordt dan +/-75 cm gordijn.

7 ) Afwerking zijkanten

Neem 5 cm ruimte voor de zoom aan de zijkant. Een kleinere zoom zal eerder gaan draaien, en dat is niet mooi. Gebruik 5 cm stof en sla deze naar de achterzijde om en stik deze vanaf de voorzijde vast. Let op dat u bij het stikken niet trekt aan de gordijnstof, dit zal anders te zien zijn in het eindresultaat. Stik net zoals de andere banen deze vanaf de bovenzijde naar beneden.

8 ) Verstelbare gordijnhaken plaatsen

Schuif de gordijnhaak achter in de plooi, achter het stiksel. Zo dat deze mooi aan de onderzijde aansluit. Het weerhaakje valt tussen het stiksel en voorkomt dat het gordijnhaakje uit de plooi valt.

9 ) Gordijnen ophangen

Tel het aantal gordijnhaken in het gordijn. Tel dan de runners inclusief de eindstoppen in de rail. Plaatst runners bij of haal overtollige runners er af. Hang de gordijnen op vanaf de eindstop en vouw het stuk stof welk tussen de plooien zit naar voren, en schuif de plooi tegen de eerste plooi aan. Herhaal dit tot de laatste plooi. Neem daarna de gordijnen aan de onderzijde ter hoogte van de plooi vast en doe dit bij de eerst volgende plooi ook. Vouw deze naar elkaar toe zodat de tussenliggende stof naar achteren valt. Houdt deze vast en schuif deze naar de zijkant. Herhaal deze stappen totdat alle plooien mooi vallen. Plaats een riem om de geplooide gordijnen heen en laat deze rusten. De gordijnstof ""leert"" nu in de plooi te hangen. Wellicht dient u deze stap de eerste tijd te herhalen wanneer u de gordijnen dicht heeft gedaan. Maar dit is echt de moeite waard.

10 ) Zoom maken

Hang de gordijnen eerst op aan de rail. Nu kunt u perfect de hoogte bepalen. Spelt de gordijnen af naar de gewenste hoogte. Advies is 2 cm speling vanaf de grond. Het mooiste is wanneer de onderzoom er met de hand ingenaaid wordt. U dient dan om de 5 cm zoom deze met een kleine steek vast te zetten, dit geeft een mooier eindresultaat.

Gordijnen berekenen, hoeveel stof heb ik nodig?

Formule gordijnstof berekenen

Voor stofbreedte 140 / 150 of 280 cm breed = Breedte rail X plooisoort : breedte stof = aantal banen (afronden naar boven) X Hoogte + 30 cm voor zomen onder en boven.

Kamerhoge gordijnstof = Breedte rail x plooisoort

Plooiverhouding:

  • Enkele plooi X 2
  • Dubbele plooi X 2.5
  • Ringen X 2

Bereken uw gordijnstof met de calculator.